Sunday, June 7, 2015

Jonathan Terlepas Pingat Emas Dengan Perbezaan 2.3 Mata

SINGAPURA, 7 Jun (Bernama) -- Atlet menembak negara, Jonathan Wong hampir membidik pingat emas dengan perbezaan 2.3 mata dalam acara 10m Air Pistol Lelaki pada Sukan SEA ke-28 di Safra Yishun hari ini.

Jonathan memberi tentangan sengit kepada pemenang pingat emas, Tran Quoc Cuong dari Vietnam apabila mendahului bidikan pertama sehingga ke-17 namun beliau gagal meneruskan aksi terbaik pada dua bidikan terakhir dan terpaksa berpuas hati dengan jumlah keseluruhan 195.1 mata.

Quoc Cuong mendahului dengan 197.4 mata manakala pingat gangsa menjadi milik rakan sepasukannya Hoang Xuan Vinh dengan 178.2 mata.

"Sasaran saya ialah pingat emas, saya memang sudah lama mahu mengalahkan atlet Vietnam itu kerana beliau telah meraih tiket ke Sukan Olimpik dan seorang lagi (Xuan Vinh) pernah menyertai Sukan Olimpik.

"Tetapi saya gagal mengatasi Quoc Cuong pada dua tembakan terakhir kerana sorakan penyokong terlalu kuat. Saya sedikit berasa tertekan pada aksi terakhir tadi.

"Selepas ini saya perlu menguatkan mental saya supaya tidak mudah terganggu," kata pemuda berusia 22 tahun itu.

Dalam pada itu, dua lagi atlet negara Joseline Cheah dan Bibiana pula gagal meraih kedudukan ketiga terbaik dalam aksi final 10m Air Pistol wanita.

Joseline sekadar menamatkan aksi di kedudukan keenam dengan 112.6 mata manakala Bibiana pula ditangga tercorot dengan 74.9 mata.

Sumber -- BERNAMA

No comments:

Post a Comment