Sunday, June 14, 2015

Beregu lelaki terima tamparan

Tan WEE  KIONG (kiri) dan Goh V Shem gagal melepasi pusingan awal
TAN WEE KIONG (kiri) dan Goh V Shem gagal melepasi pusingan awal beregu lelaki Sukan SEA selepas tewas kepada pasangan Indonesia, semalam.

SINGAPURA – Beregu lelaki negara menerima tamparan hebat dalam Sukan SEA 2015 apabila semua wakilnya tersingkir pada pusingan awal, semalam.

Bagaimanapun, kejutan yang menimpa Goh V Shem-Tan Wee Kiong dan Mak Hee Chun-Teo Kok Siang ditebus oleh rakan-rakan yang lain apabila Malaysia berjaya meneruskan kemaraan ke suku akhir dalam empat lagi acara, perseorangan lelaki dan wanita, beregu wanita serta beregu campuran.

V Shem-Wee Kiong yang menjadi sandaran untuk membawa pulang kejuaraan beregu lelaki ekoran prestasi baik sejak kebelakangan ini, bagaima­napun ditunjukkan jalan keluar oleh pasangan Indonesia Marcus Fernaldi Gideon-Kevin Sanjaya Sukamuljo apabila tewas 21-12, 10-21, 17-21.

Hee Chun-Kok Siang pula kecundang kepada satu lagi pasa­ngan negara itu, Ricky Karandasuwardi-Angga Pertama 17-21, 17-21.

“Apa yang saya boleh katakan kita berdepan dengan lawan yang kuat, malah undian kali ini tidak memberi kita kelebihan kerana berdepan Indonesia.

“Jika anda tanya saya adakah situasi ini merisaukan, saya akan jawab ia bergantung kepada apa yang kita mahukan.

“Kalau anda mahu beregu kita berada di ranking pertama dunia, saya akan katakan ya, tetapi jika kita mahu beregu ini layak ke Sukan Olimpik, saya masih positif,” kata Pengarah Teknikal Kebangsaan, Morten Frost Hansen.

Saingan badminton negara bagaimanapun diteruskan oleh semua wakilnya yang lain. Chong Wei Feng mara ke suku akhir perseorangan lelaki selepas mengalahkan Pham Cao Cuong dari Vietnam 21-14, 21-11, manakala Mohd. Arif Latif menang 21-13, 21-9 ke atas peserta Laos, Phakornkham Fongmalayseng.

Dalam perseorangan wanita, pemain berusia 15 tahun, Goh Jin Wei menyingkirkan Nguyen Thuy Linh dari Vietnam 22-20, 21-15, sementara Tee Jing Yi menumpaskan pemain Myanmar, Lin Khaing Zar 21-8, 21-6.

Gandingan Amelia Alicia Ans­celly-Soong Fie Cho pula menundukkan beregu wanita tuan rumah, Tan Wei Han-Elaine Chua 22-20, 21-14 untuk mengiringi Vivian Hoo-Woon Khe Wei yang menerima bye.

Beregu campuran, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying turut mara selepas menang 21-18, 21-16 ke atas Danny Chrisnanta-Venessa Neo dari Singapura, sementara Tan Aik Quan-Lai Pei Jing mengalahkan Dao Manh Thang-Pham Nhu Thao dari Vietnam 21-13, 21-12.

Sumber: UTUSAN ONLINE

No comments:

Post a Comment