Wednesday, November 16, 2011

Chu Sian lakar hatrik


CHU SIAN (kanan) memerhatikan Khairul Anwar melakukan panahan pada aksi akhir acara recurve individu lelaki semalam.


JAKARTA - Ada cerita suka dan duka di sebalik kejayaan pemanah elit negara, Cheng Chu Sian ketika meraih pingat emas kategori recurve individu lelaki pada Sukan SEA 2011 di Lapa- ngan Memanah Senayan semalam.

Sejurus disahkan selaku pemenang selepas mengetepikan cabaran rakan senegaranya, Khairul Anuar Mohamad 6-2 pada aksi final, Chu Sian telah diberitahu oleh jurulatihnya, Lee Jae Hyung bahawa pemanah paralimpik negara, Mohd. Salam Sidek meninggal dunia di Kuala Lumpur.
Berita itu ternyata mengejutkan Chu Sian dan juga skuad memanah negara yang baru sahaja membuka saingan.

"Selama saya mengenali Salam, dia seorang atlet yang baik. Jika ada kela- pangan masa, kami sering bersembang bersama.
"Tetapi kami banyak bercerita tentang kamera kerana Salam begitu meminati kamera. Jadi bila diberitahu Salam meninggal dunia, saya benar- benar terkejut. Saya ucap takziah kepada keluarganya," jelas Chu Sian ketika ditemui semalam.

Chu Sian berkata, berita tersebut pasti menjadi tamparan hebat buat skuad memanah paralimpik negara.
"Salam sudah melayakkan diri ke Sukan Paralimpik 2012 dan ketiadannya, sudah pasti dirasai oleh seluruh warga memanah negara.

"Kemenangan saya hari ini (semalam) juga adalah kemenangan buat Salam," jelas Chu Sian yang turut me- layakkan diri ke Sukan Olimpik 2012 di London.
Selain Chu Sian, Khairul dan seorang lagi pemanah muda negara, Haziq Kamarrudin juga akan membuat penampilan pada temasya di London dalam kategori recurve berpasukan.

Pada aksi final semalam, Chu Sian membuktikan betapa dia berada dalam kelas tersendiri bagi merangkul pi- ngat emas ketiga berturut-turut pada temasya Sukan SEA sejak edisi 2007 di Korat, Thailand.
"Sebenarnya, keadaan saya tidak begitu baik hari ini (semalam). Saya seperti rasa nak demam sejak pagi tetapi saya tetap fokus sehingga aksi final menentang Khairul.

"Saya datang ke sini (Jakarta) untuk membantu rakan-rakan sepasukan lain kerana mereka membuat penampilan pertama pada Sukan SEA.
"Saya lihat prestasi Khairul dan pemanah-pemanah muda yang lain semakin baik dan ini satu petanda yang cukup baik kepada skuad memanah negara. Secara tidak langsung, ia juga akan meningkatkan reputasi kami."

Sementara itu, Khairul mengakui, dia tidak berasa tertekan ketika berde- pan Chu Sian yang memiliki pengala- man lebih luas berbandingnya.
"Bagi saya, tekanan tidak ada tetapi saya sendiri tidak dapat melakukan pa- nahan yang baik, sebagaimana ketika sesi latihan.

"Tetapi saya tetap berpuas hati kerana masih mampu menyumbang pingat untuk Malaysia. Saya harap dapat memperbaiki prestasi saya dalam kategori recurve berpasukan selepas ini," kata Khairul.
Terdahulu, dua pemanah wanita negara - Shahira Abd. Halim dan Nurul Syafiqah Hashim - gagal meraih seba- rang pingat apabila terkandas di peringkat suku akhir.


KOSMO

No comments:

Post a Comment