Monday, January 18, 2010

Daniel Bego Olimpian negara 2009


DANIEL (tengah) bersama barisan pemain badminton wanita negara menunjukkan pingat serta replika cek yang diraih selepas diumumkan selaku penerima anugerah Olimpian Lelaki dan Wanita 2009 di Kuala Lumpur malam tadi.


PERENANG sensasi, Daniel Bego dan skuad badminton wanita negara diumumkan sebagai penerima anugerah Olimpian Lelaki dan Wanita 2009 di Wisma Majlis Olimpik Malaysia (MOM), Kuala Lumpur malam tadi.

Daniel, 20, dipilih sebagai penerima anugerah itu di atas kejayaannya merangkul lima pingat emas dan memperbaharui empat rekod Sukan SEA dalam acara 100, 200, 400 gaya bebas dan 100 meter kuak kupu-kupu pada Sukan SEA XXV di Laos, Disember lalu.

Ini kali kedua Daniel merangkul anugerah itu selepas kali pertama mene- rimanya pada 2007 di atas kejayaan menyumbang dua pingat emas dalam acara 100m kuak kupu-kupu dan 200m gaya bebas dan mencipta rekod baru kejohanan pada Sukan SEA di Korat, Thailand.

"Selepas ini, fokus saya untuk memenangi pingat pada Sukan Asia di Guangzhou China dan Sukan Komanwel New Delhi, India tahun ini," kata Daniel semalam.

Kejayaan pasukan badminton wanita negara yang melakar sejarah menamatkan penantian 34 tahun pingat emas untuk Malaysia selepas menewaskan Indonesia pada perlawanan akhir Sukan SEA di Laos memboleh- kan mereka menerima anugerah Olimpian Wanita 2009.

Sepuluh pemain yang menganggotai pasukan itu terdiri daripada pemain perseorangan wanita, Wong Mew Choo, Lydia Cheah, Tee Jing Yi, Sannatasah Saniru dan beregu, Chin Eei Hui-Wong Pei Tty, Chong Sook Chin- Woon Khe Wei serta Goh Liu Ying-Ng Hui Lin.

Kedua-dua penerima anugerah tertinggi itu membawa pulang wang tunai RM10,000 dan sebuah trofi yang disampaikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Presiden Majlis Olimpik Malaysia, Tunku Imran Tuanku Ja'afar.

Pada majlis itu, Timbalan Presiden MOM, Datuk Dr. M. Jegathesan dianu- gerahkan Trofi Sukan dan Memerangi Dadah Majlis Olimpik Antarabangsa (IOC).

Beliau yang juga seorang doktor, pernah mewakili negara dalam tiga Sukan Olimpik pada 1960, 1964 dan 1968 dan menjadi tokoh sukan paling lantang memerangi penggunaan dadah dalam sukan sejak beliau menjadi anggota Jawatankuasa Perubatan MOM sekitar tahun 1980-an.

40 comments:

 1. hello~welcome my world~<. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  ReplyDelete
 2. 愛,拆開來是心和受兩個字。用心去接受對方的一切,用心去愛對方的所有。..................................................

  ReplyDelete
 3. 生活總是起起伏伏,心情要保持快樂才好哦!!..................................................

  ReplyDelete
 4. 「不可能」這個字詞,在聰明人的字典中是找不到的。........................................

  ReplyDelete
 5. 每個人生命中都可能遇到貴人,這些貴人不一定真的尊貴,他可能是陌生人,也可能是你的敵人。..................................................

  ReplyDelete
 6. 金銀愈加磨鍊,愈加光亮,人生愈加考驗,生命愈加光輝。 ............................................................

  ReplyDelete
 7. 在莫非定律中有項笨蛋定律:「一個組織中的笨蛋,恆大於等於三分之二。」......................................................................

  ReplyDelete
 8. 生命就像騎單車一樣,除非你停止踩踏板,否則不會掉下去。......................................................

  ReplyDelete
 9. 安安唷~~幸運的日子送給妳(你)滿滿的幸福,也祝福你天天都開心唷............................................................

  ReplyDelete